Hankkeen toteuttavat Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto ja Duodecim. Hanketta rahoittaa Suomen akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto (STN).
Kynnysarvosta apua terveydenhuollon vaikeisiin päätöksiin?
Hyvinvointialueiden pahenevassa talousahdingossa terveydenhuollon kipukynnys alkaa tulla vastaan. Myös priorisointikeskustelu on nostanut jälleen päätään. PROSHADE-hankkeessa arvioitava kustannusvaikuttavuuden kynnysarvo tarjoaa päätöksentekijöille viitekehyksen...
Seminaaridiat: Threshold value and decision making in health care
PROSHADE-tutkimuskonsortio ja Terveydenhuollon palveluvalikoimaneuvosto (PALKO) järjestivät 28. elokuuta 2024 Terveydenhuollon kynnysarvoa koskevan seminaarin Valtionvarainministeriössä.
Save the date: PROSHADE mukana ATK-messuilla
Tule vierailemaan Tampereen messukeskukseen Sosiaali- ja terveydenhuollon ATK-päivillä 27.-29.5. Proshade ja DataLit ovat messuilla yhteisellä paikalla keskustelemassa merkityksellisestä ja vastuullisesta terveystietojen keräämisestä ja käytöstä.
Priorisointi vaatii läpinäkyvää hoidon hyötyjen ja haittojen arviota
Terveydenhuollossa helposti yliarvioidaan hoitojen hyötyjä. Resurssiviisaassa terveydenhuollossa hoitojen hyödyt ja haitat tulisi ilmaista läpinäkyvästi, mutta kuka tarjoaisi kliinikoille ja potilaille mahdollisimman helposti lähestyttävää tietoa aiheesta?
Webinaaritallenne: Digitaalinen terveydenlukutaito kansalaistaidoksi, nyt!
PROSHADE järjesti 1. lokakuuta 2024 digitaaliseen terveydenlukutaitoon liittyvän avoimen webinaarin. Webinaaritallenteen löydät tästä artikkelista.
Politiikkasuositus: Digitalisaation on tuettava potilaan tiedon tuotantoa ja hyödyntämistä
PROSHADE-hanke ehdottaa politiikkasuosituksessaan, että digitaalisten palveluiden on mahdollistettava potilaan tuottaman tiedon kerääminen ja sujuva hyödyntäminen hoitopäätöksissä.
Vastuu ja merkitys – Tietojärjestelmät tukemaan terveystietojen käytön läpinäkyvyyttä ja resurssiviisautta
Terveydenhuollon digitalisaation kehitystyön on tuettava potilaan terveydestään tuottamaa tietoa. Potilaan tuottaman tiedon hyödyntäminen hoitopäätöksissä lisää hoidon vaikuttavuutta ja samalla koko järjestelmän rajallisten resurssien viisasta kohdentamista. Samalla...
Avoin webinaari: Digitaalinen terveydenlukutaito kansalaistaidoksi, nyt!
PROSHADE järjestää 1. lokakuuta digitaaliseen terveydenlukutaitoon liittyvän avoimen webinaarin. Teema viittaa terveydenhuollon kulttuurinmuutokseen, jossa potilaalla on jaetussa päätöksenteossa tietoa tuottava, ymmärtävä ja hakeva aktiivinen rooli.
Politiikkasuositus: Potilaan tuottama tieto ja jaettu päätöksenteko terveydenhuollossa
PROSHADE-hankkeen tuottama politiikkasuositus ehdottaa jaettua päätöksentekoa vastaanottojen uudeksi toimintakulttuuriksi. Potilaalla pitää olla mahdollisuus tuottaa monikanavaisesti tietoa omasta tilastaan.
Miten tieto, valta ja päätöksenteko limittyvät?
Gaudeamuksen äskettäin julkaisemassa Yhdessä päätetty -kirjan artikkelissa Proshade-tutkijat esittelevät millaisilla vuorovaikutuskeinoilla ammattilaiset ja potilaat pyrkivät hajauttamaan tietoon liittyvää valtaa terveydenhuollossa.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa jaettuun päätöksentekoon ja kehittää siihen liittyviä käytäntöjä, tiedon lukutaitoa ja potilaiden osallistumista terveydenhuollossa.
Käypä hoito –suosituksiin yhdistetään tässä hankkeessa tietoa hoitojen kustannuksista ja kustannusvaikuttavuudesta.
Uudempiin Vältä viisaasti –suosituksiin on koottu tieto tarpeettomista tai vältettävistä tutkimus- ja hoitokäytännöistä. Niiden käyttöönoton tueksi kehitetään välineitä uuden tiedon valossa vältettävien käytäntöjen vähentämiseen terveydenhuollon yksiköissä ja potilaan hoitopäätöksissä.
Tutkimme tiedon lukutaitoa ja vuorovaikutusta ammattilaisten yhteisissä hoitokäytäntöjä koskevissa päätöksissä ja yksittäisen potilaan hoidon suunnittelussa.
Potilaan osallistumista kehitetään tutkimalla potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen tuottamaa tietoa ja sen pohjalta muodostuvaa jaettua päätöksentekoa. Kehitämme valtakunnallisesti neurologista sairautta sairastaville mahdollisuuden tuottaa päätöksenteossa tarvittavaa tietoa digitaalisesti ammattilaisen hyödynnettäviksi.
Rahoittaja
Tutkimusta rahoittaa strategisen tutkimuksen neuvosto, joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä